İç Mekan Tasarımı Programı

İÇ MEKAN TASARIMI PROGRAMI 

 

Mekanlar sadece korunma, barınma veya doğal ortamlardan yalıtılmış ortamlar değil, yaşamın nitelikli ve değerleri de kapsayan bir unsur olmaktadır. İç mekanlarda bir yerin anlamını oluşturan değerini ve önemini artıran parçalardır. İnsanlar içinde bulunduğu mekanla devamlı etkileşim halindedir. Mekânın sınırları, biçimi, dokusu, renkleri, anlamı ve uyumu yaşam üzerinde konfor alanı yaratmaktadır. Bu nedenler mekân tasarımı önemlidir. Kavram, düşünce ve biçimlerin birbiriyle sıkı bir ilişki içinde olduğu iç tasarımın önemi konutlarda ve ticari mekanlarda artmaktadır. Tasarım konusunda işin uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

İç Mekân Tasarımı Önlisans Programında özgün tasarımlarla iç mekânı renklendiren, kendi tarzını oluşturabilen uzmanlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 

İç Mekân Tasarımı programının amacı; uluslararası standartlara uygun nitelikte, planlayan ve detaylandıran, özgün eserler üretebilen, iç mekân tasarımı konusunda meslek pratiğine hâkim, kendini sürekli geliştiren, yaratıcı ve seçkin iç mekân tasarımcıları yetiştirmektir.

İç mekân tasarımı, mimari iç mekanların işleve uygun ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik disiplinlerarası bir yaklaşım ile tasarlayacak kişileri yetiştiren bir ön lisans programıdır.

Programın ilk yıl eğitimi öğrencilerin yaratıcılık, çizim, 2 ve 3 boyutlu düşünme yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen dersler ile başlar.

İkinci yıl ise estetik duyarlılık, teknolojik bilgi, teknik çizim ve sunum teknikleri dersleri ile mesleki bilgi ve beceri kazandırılması hedeflenir.

İç Mekân Tasarımı Programı mezunları “İç Mekân Tasarımı Teknikeri” olarak iş hayatına adım atar ve iç mimarlık ofislerinin, mimarlık bürolarının ve mobilya imalat firmalarının tasarım ekiplerinde yer alabilirler. 

Ayrıca tekniker olarak mimari ve iç mimari projelerin çizim ve imalat süreçlerinde çalışma olanağı bulabilirler. Aynı zamanda, yapı ve dekorasyon malzemesi üretici firmalarının satış ve pazarlama departmanlarında satış temsilcisi, ürün geliştirme departmanlarında ise ürün tasarım ve denetleme sorumlusu olarak görev yapabilirler. 

 

İç mekan tasarımı teknikeri olmak isteyenlerin; estetik ve yaratıcı becerisi gelişmiş olan, şekilleri ve renkleri algılayabilen, çizim yeteneğine sahip, tasarım konusunda kendisini geliştirmiş, eleştiriye ve yeniliklere açık, iletişim becerileri kuvvetli olan, sorumluluk alabilen kişiler olmaları gerekmektedir.

İç Mekan Tasarım Programı, eğitim ve öğretim süresi 2 yıl olup 4 yarıyıldan oluşmaktadır. 2 yıllık örgün eğitim süresini içermektedir. Mezuniyet koşulu olarak öğrencilerin toplam 120 AKTS’lik dersleri başarılı bir şeklide tamamlaması gerekmektedir. Her yarıyılda en az 15 hafta olmak üzere toplam 60 hafta eğitim-öğretim verilmektedir.

 

Mezun olan öğrenciler “Dikey Geçiş Sınavı” ile

v Geleneksel Türk El sanatları,

v Geleneksel Türk Sanatları,

v İç Mimarlık,

v İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı,

v Mimarlık, Restorasyon ve Konservasyon,

v Tezhip bölümlerine belirlenen kontenjanlar dahilinde dikey geçiş yapabilmektedirler.


Doç.Dr ARZU ALTUNTAŞ
Güncelleme : 11.06.2024 23:44:06